Aromatyczne herbaty świata

Dobra herbata, to aromatyczny napar, który od wieków rozgrzewa serca i dusze ludzi na całym świecie. Jest jednak nie tylko przyjemnością dla zmysłów. Stanowi także skarbnicę korzyści zdrowotnych. W różnych zakątkach globu herbaty świata są częścią kultury i tradycji. Stanowią także codzienny napój, który niesie ze sobą wiele pozytywnych właściwości. Ma to miejsce od mistycznych wzgórz Darjeeling, aż po zielone plantacje w Japonii. Także w naszym kręgu kulturowym herbaty zajmują istotne miejsce.

Chińska herbata zielona

Na Dalekim Wschodzie herbata jest nieodłącznym elementem życia. W Chinach od tysięcy lat pije się ją nie tylko dla przyjemności, ale również dla zdrowia. Zielona herbata jest bowiem symbolem długowieczności. Wpływają na to częściowo jej właściwości antyoksydacyjne. Herbata zielona jest bogata w katechiny, dlatego pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Tym samym przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom. Mówi się nawet, że przeciwdziała nowotworom. Pewnym jest natomiast, że regularne picie zielonej herbaty wspomaga trawienie i poprawia funkcjonowanie mózgu. Po zielony napar sięgają chętnie osoby odchudzające się. Wspomaga on bowiem metabolizm, a co za tym idzie – utrzymanie zdrowej wagi.

Japońskie herbaty świata

Japonia również słynie z herbaty zielonej, jednak w zupełnie innej postaci. Matcha jest nie tylko herbatą, ale wręcz symbolem japońskiej kultury. Ma postać drobnego proszku, który zawiera ogromną ilość antyoksydantów. Polifenol EGCG ma silne działanie przeciwzapalne. Ponadto, matcha jest znana z poprawiania koncentracji i spokoju umysłu Jest to nieodłącznym elementem japońskiej ceremonii herbaty, zwaną „chanoyu”. Oczywiście matcha, to jedynie przykład. Dobry sklep z herbatami zaoferuje wiele różnych wariantów.

Indyjskie czarne herbaty

W Indiach prym wiedzie herbata czarna. Najbardziej znany rodzaj, to Assam. Ceni się go za głęboki, pełny smak. Indyjska herbata czarna jest bogata w teinę. Dlatego wyraźnie pobudza, a także posiada właściwości antybakteryjne. Hindusi często wzbogacają herbatę czarną o liczne przyprawy. W ten sposób powstaje masala chai. Dodatek przypraw dostarcza dodatkowych korzyści zdrowotnych. Cynamon, kardamon czy imbir mają właściwości przeciwzapalne i wspomagają trawienie.

Ziołowe warianty

W przestrzeni publicznej funkcjonuje pojęcie herbat ziołowych. Faktycznie jednak nie są to typowe herbaty. Nie pochodzą bowiem z krzewu herbacianego. Mają jednak wiele właściwości, których nie posiadają klasyczne herbaty. Przykładem może być Rooibos pochodzący z RPA. Jest doskonałym wyborem dla osób szukających herbaty bez kofeiny. Z kolei mięta, popularna na Bliskim Wschodzie, pomaga w procesach trawiennych.

Trzeba jednak pamiętać, że herbaty nie są lekarstwem. Nie spowodują, że laserowe usuwanie kamieni nerkowych stanie się niepotrzebne. Mogą jedynie pomagać zapobiegać powstawaniu chorób.